Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Afscheidsinterview Henk Gravestein

Niet meer werken is slecht voor mijn gezondheid

Door Maarten de Vries

Na ruim 52 jaar werken gaat Henk Gravestein met pensioen en neemt hij afscheid van ‘zijn’ Jachthaven Bruinisse. Iedereen die Henk een beetje kent weet dat hij zeker niet achter de geraniums gaat zitten. “Ik ben op mijn 14e met school gestopt en begonnen met werken. Ik kon goed leren, maar had geen zitvlees. Nog steeds niet trouwens en daarom ben ik niet van plan om te stoppen. Voor mijn gezondheid is het trouwens slecht als ik niet meer werk”. 

We spreken Henk op zijn kamer in het havenkantoor dat hij mede heeft ontworpen toen hij bij Jachthaven Bruinisse begon als projectmanager. Zijn kamer staat vol met herinneringen aan zijn 12.5-jarige loopbaan op Jachthaven Bruinisse. Op bijna elke foto zien we hem met zijn bekende lach. Hij kijkt door de jaloezieën naar het zonnige havenplein waar na een drukke zomer de rust is teruggekeerd. “Buiten het dagelijks contact met mijn collega’s ga ik dit uitzicht zeker missen”.

Als rasechte Rotterdammer begint de loopbaan van Henk vanzelfsprekend bij een maritiem bedrijf. Al op 15-jarige leeftijd begeleidde hij op de Rotterdamse Veerhaven zeelieden naar hun schepen en werd hij vervolgens matroos op een passagiersschip voor tochten over de Rijn. Daar kon hij het direct goed vinden met de toeristen en kreeg hij als enige, buiten de horeca, fooi van de Engelse en Amerikaanse passagiers. Toen al bleek hij een ‘mensenmens’ te zijn. Na zijn diensttijd werd hij serieuzer en ging hij aan de slag als verkoper bij Radio Modern. Het begin van een commerciële carrière die Henk langs bedrijven als Daka Sport, HEAD (tennis- en skimerk) en Snowworld bracht. “Ik hou van mensen en heb altijd banen gehad waarin ik veel persoonlijk contact met klanten en gasten had en veel kon leren.

In 2007 zag hij een vacature in de Telegraaf waarin ze zochten naar een interimmanager voor Dorado Beach (red. destijds één van de Thuishavens) De interimmanager moest twee mensen opleiden die hem gingen opvolgen. “Toen ik die advertentie zag zei ik direct tegen mijn vrouw; dat lijkt me een gave baan. Ik heb toen voor de eerste keer in mijn leven gesolliciteerd en werd uiteindelijk afgewezen. Dat begreep ik niet en heb daar nog even over gebeld. Een aantal maanden later kwamen ze bij mij terug met de vraag of ik interesse had om projectmanager te worden voor de uitbreiding van Jachthaven Bruinisse”.

De opdracht voor Henk was het uitbreiden van de haven van 550 ligplaatsen naar 1280. “Ik begon in 2008, het jaar waarin de financiële crisis begon. Op dat moment hadden we 300 mensen op de wachtlijst staan en wilden we het aantal ligplaatsen meer dan verdubbelen. Uiteindelijk zijn we gestopt bij 750 en hebben we later nog de O- en P-steiger toegevoegd. In totaal hebben we nu 988 ligplaatsen. Tijdens de crisis zijn die 300 mensen op de wachtlijst als sneeuw voor de zon verdwenen. Niet alleen bij ons, maar bij alle havens.”

In deze uitdagende tijd heeft Henk, samen met zijn collega’s, een toonaangevende jachthaven neergezet met een prima bezetting. Hij kijkt daarom ook heel tevreden terug. “We hebben veel veranderd in de afgelopen 10 jaar. Het belangrijkste veranderingsproces was onze focus op klantgerichtheid. Vroegguh, in het oude haventijdperk, moest de klant gewoon zijn muil houden en betaalde hij 50 gulden om op de wachtlijst te staan. Die tijd is écht, maar dan ook echt voorbij. We zijn beter gaan luisteren naar de gast en zijn behoeften, hebben meer tijd en energie gestoken in PR en marketing en we hebben onze 9-5 mentaliteit omgezet in een flexibele werkhouding waarbij we (als het moet) 24-7 beschikbaar zijn. Vanzelfsprekend hebben we door de investeringen in de uitbreiding een moderne en luxe jachthaven ontwikkeld. Ik weet zeker dat Jachthaven Bruinisse tot de mooiste van Nederland behoort en ben trots dat Karla Peijs (destijds Commissaris van de Koningin in Zeeland) de opening van de nieuwe jachthaven wilde doen. Het was toch maar een jachthaven. Mede door dit soort initiatieven en onze eigen sales en marketing staat Jachthaven Bruinisse (voorheen Aquadelta) op de kaart bij watersporters en -recreanten in Nederland. Maar ook in België en Duitsland. Inmiddels hebben we de hoogste bezettingsgraad ooit en hebben we nog steeds een gezond bedrijf. Ja, daar ben ik best wel trots op.”

Als je mensen op de haven vraagt Henk in een aantal woorden te omschrijven komen steevast dezelfde woorden naar voren: dynamisch, energie, humor en rechtdoorzee. “What you see is what you get. Ik ben altijd mezelf gebleven, ben eerlijk en heb het leven geleid zoals ik dat wil. Dat heeft ook weleens tot botsingen geleid, het zij zo. Ik kan mezelf nog steeds elke dag recht in de spiegel aankijken.

En wie denkt dat hij het vanaf nu rustiger aan gaat doen, komt bedrogen uit. “Ik heb mezelf bij de KvK ingeschreven en start mijn adviesbureau HGN Advies. Op mijn kaartje staat ‘Meedenker’. Ik denk dat ik met mijn ervaring en enthousiasme een bijdrage kan leveren aan bedrijven, vooral in de watersport branche. Bedrijven die vooruit willen en een keer willen sparren kunnen mij altijd bellen. Eerlijk gezegd, ik kan ook niet zonder contact met mensen. Weet je wat ik nou zo leuk vindt? Dat twee fijne collega’s (red. Viola Schellevis en Marco de Berg) het roer van mij overnemen op de jachthaven. Eigenlijk heb ik hen opgeleid om mij op te volgen, precies zoals beschreven in die vacature van Dorado Beach. Heb ik uiteindelijk toch mijn zin gekregen hahaha”.   

Delen