Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

In gesprek met de jarige havenmeester Simon de Boer

Vandaag, op 10 juli viert havenmeester Simon de Boer zijn 65e verjaardag. Nog één jaar en dan gaat hij met pensioen. Simon is ruim 40 jaar havenmeester en een bekend gezicht op veel jachthavens in Nederland. Zeker op Jachthaven Bruinisse waar hij al 31 jaar werkzaam is.

Simon groeide op in Friesland en begon zijn loopbaan als havenmeester op Jachthaven Hindeloopen.

“In Hindeloopen heb ik een leuke tijd gehad. Het is een open gemeenschap waar iedereen elkaar kent en een no-nonsense mentaliteit heerst. De haven was van de familie Pon (red. grootste auto-importeur van Nederland) die een aantal havens in bezit had. Voor Mijndert Pon bracht ik regelmatig zijn boot naar een andere haven. De eerste keer hebben we samen zijn zeilschip naar de Golf van Biskaje gebracht, waren we een week samen onderweg. Dat was een bijzondere tocht”.


Na 10 jaar Hindeloopen kwam Simon via een advertentie op de Jachthaven in Bruinisse terecht. Daar moest hij behoorlijk wennen aan de gesloten gemeenschap van het dorp en op de haven trof hij een rommelige boel aan.

“Toen ik hier kwam was het echt een zooitje. In mijn eerste drie jaar hebben we écht iets opgebouwd en veel dingen positief veranderd. Het sanitair werd gerenoveerd en we brachten orde en sfeer op de haven. Later was ik ook betrokken bij de uitbreiding van de haven. Henk (red. Gravestein) leidde dat project en ik hielp mee. Dat was wel een hoogtepunt uit mijn loopbaan. Een geweldige tijd waar ik veel heb geleerd.

Ik vond de beginjaren écht een gezellige tijd op de haven, zowel met de ligplaatshouders als met de ondernemers. Het was veel kleinschaliger en gemoedelijker dan nu. Mensen legden eerst hun boot aan bij het havenkantoor, maakten een praatje en dronken een kop koffie met ons. Er was veel persoonlijk contact. Varen was een uitje voor mensen, ze namen er de tijd voor. De meesten kwamen elk weekend op vrijdag en gingen pas laat op zondag naar huis. Tegenwoordig zie je dat mensen nog zoveel andere dingen hebben naast het zeilen en varen. Veel gasten reserveren via de telefoon of website, gaan direct naar hun box, varen en vertrekken weer. Logisch in deze moderne tijd, maar daardoor is de ‘jeu’ er een beetje af vind ik.”

Wie Simon weleens aan de telefoon heeft gehad weet dat hij altijd de telefoon beantwoordt met; ‘U spreekt met Havenmeester de Boer’. Als je hem vraagt wat een havenmeester nou precies doet geeft hij aan dat dit per haven verschilt.

“Ik vind dat de havenmeester de gastheer van de haven is, het aanspreekpunt op de haven. Vroeger deed ik alles; ontving de gasten, nam de telefoon op, maakte de contracten, hield controle op de haven en nog veel meer. Dat doen we nu met meerdere collega’s. Het werk van een havenmeester verschilt soms per haven. Mijn collega’s op Jachthaven Naarden besteden bijvoorbeeld veel tijd aan het kranen van boten en de winterstalling. Daar is een duidelijk verschil tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, dat is anders dan hier in Bru. Toen ik begon hadden we ook minder boten in de haven en vooral kleinere boten. Inmiddels is de haven groter, hebben we meer en grotere boten. Mede daardoor is het werk op de haven ook zakelijker geworden.”    

Vanzelfsprekend is er veel veranderd de afgelopen dertig jaar. Toch vindt Simon dat hij zelf niet veel is veranderd in die tijd.

“Ik denk niet dat ik een heel ander persoon ben dan dertig jaar geleden. Natuurlijk merk ik dat ik ouder word. We hebben altijd vakantiekrachten gehad van gemiddeld 18 jaar. Vroeger ging ik nog weleens met hen op stap, dat doe ik nu niet meer. Zou op zich wel kunnen hoor, maar toen dronk ik hun onder de tafel en nu lig ik daar waarschijnlijk haha. Ik vind het nog steeds leuk om met die jonge gasten te werken, maar ze denken allemaal wat sneller. Of ik langzamer haha. Dat merk ik wel met die computers, dat trek ik niet meer hoor. Dat moeten ze me vaak meerdere malen uitleggen.”

Tegenwoordig is het bijzonder als mensen langer dan dertig jaar bij dezelfde werkgever blijven. Simon vindt het niet bijzonder dat hij al 32 jaar trouw aan de jachthaven is. Sterker hij woont zelfs die gehele tijd op de jachthaven

“Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad, nog steeds. De afwisseling vind ik heerlijk. Zomers geniet ik van de drukte en in de winter van de rust. Met mijn collega’s heb ik altijd met veel plezier samengewerkt en het contact met de ondernemers is ook goed. Mensen als Paul Hameeteman (Nova Yachting), Michel (Visser Watersport) en Laurens van Swaay ken ik al zo lang. Het is hier een dorp op zich. Ook het contact met de gasten maakt mijn werk leuk. Ik ben sociaal, houd van gezelligheid en heb altijd een luisterend oor voor iedereen. In de loop der jaren heb ik daardoor mooie vriendschappen opgebouwd met een aantal ligplaatshouders.”

De toekomst van Simon ligt in Friesland. Onlangs heeft hij, samen met zijn vrouw Sonja, een huis gekocht in Bolsward. Als hij volgend jaar met pensioen gaat zal hij het werk niet missen.

“Het aftellen is inderdaad begonnen. Ik heb straks 42 jaar gewerkt op de jachthavens en dat vind ik wel genoeg. Ik zal de sfeer van Bru en de mensen gaan missen, maar zal regelmatig terugkeren met de boot. Het liefst bezoek ik dan op de weg hierheen de charmante stadshavens met gezellige kroegen en karakteristieke pandjes. Ik houd van die sfeer. In de loop der jaren heb ik veel havens bezocht en evenveel havenmeesters ontmoet. Ik zal op de route van Friesland naar Zeeland veel van hen passeren. Ik ben benieuwd of ze mij nog kennen.”    

 

Delen