Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Interview met jubilaris Marco de Berg

Op 1 juli viert havenmeester Marco zijn 12.5 jarig jubileum op de Jachthaven. Een mooi moment om kort terug te blikken, maar zeker ook vooruit te kijken. Want vanaf 1 oktober vormt hij, samen met Viola Schellevis, het nieuwe management van de jachthaven. Het is een bijzonder jaar voor Marco.

Marco (54 jaar) werd geboren in Rozenburg, groeide op in Hellevoetsluis en kwam als tiener in Herkingen te wonen. Hij begon al op zijn 15e met werken bij het metaalbedrijf van Leen van de Velde in Herkingen en deed af en toe klusjes op de lokale jachthaven. Dat vond hij leuk werk, want Marco is watersporter in hart en nieren. Dat kreeg hij mee van zijn vader, die altijd een boot heeft gehad. Toen hij de vacature voor havenmeester bij Jachthaven Bruinisse zag, aarzelde hij geen moment. Onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’ solliciteerde hij op de functie en werd direct aangenomen door havenmeester Simon de Boer en toenmalig manager Hetty de Vlieger. Hij werd direct aangenomen, omdat hij de enige sollicitant was die lachte en zeilfoto's had meegestuurd bij zijn sollicitatiebrief.    

Bij Marco loopt werk en privé letterlijk door elkaar heen. Dat vindt hij zelf niet erg. “Ik woon samen met mijn vrouw Petra op de haven. Zij werkt al 10 jaar bij Visser Watersport, dus ook op de haven. Ik vind het heerlijk dat we geen reistijd hebben en in mijn vrije tijd klus ik vaak aan mijn bootje hier op de haven. Het is letterlijk onze Thuishaven”.

Marco is verantwoordelijk voor al het technische onderhoud op de haven. Hij vindt het belangrijk dat alles goed werkt en lekker loopt. Hij vertelt; “Ik ben graag buiten en zorg ervoor dat alles functioneert. Ook bij onze ondernemers. Het is hier net een dorp, ik vind het een échte bruisende haven, er gebeurt hier altijd wat. Ook het contact met onze gasten vind ik een leuk onderdeel van mijn werk. Op de steigers doe je veel voor mensen, je repareert wat en maakt een praatje. In de afgelopen jaren heb ik zo veel mensen leren kennen. Het heeft mij zelfs veranderd. Vroeger was ik een beetje introvert, wat teruggetrokken. Door deze baan ben ik veel opener en socialer geworden”.

In zijn vrije tijd houdt Marco zich vooral bezig met vissen en varen. En het opknappen van zijn nieuwe vissersboot. Zijn favoriete plek op het Grevelingenmeer is Stampersplaat, de plek waar regelmatig zeehonden te vinden zijn. Als hij ooit de kans krijgt wil hij het liefst een keer varen met een Super Van Craft of een Grand Banks. “Dat vind ik mooie boten met een klassieke uitstraling”

Vanaf 1 oktober is Marco, samen met Viola Schellevis, verantwoordelijk voor het management van de jachthaven. Dat vindt hij best spannend. “Ik hoop dat we onze plannen kunnen uitvoeren en dat we aan het eind van het jaar de resultaten daarvan zien. Gelukkig hebben we een stabiel en leuk team. We werken al jaren met elkaar en het verloop is altijd laag geweest. We zijn goed bezig en daarom denk ik niet dat we veel gaan veranderen. Natuurlijk heb ik nog wel wat wensen. Ik zou graag een lange en luxe steiger erbij willen zonder vingerpieren. Speciaal voor grote boten. De trailerhelling bij Aquavitesse moet verbeterd worden en ik denk dat we het pand naast het havenkantoor beter kunnen gebruiken. Daar moeten we toch iets leuks mee kunnen”.

Marco gaat graag naar Bonaire. Al jaren huurt hij daar, samen met Petra, een huis tijdens hun vakantie. Na zijn pensioen hoopt hij daar vaker te zijn. “We gaan nu regelmatig een maand naar Bonaire, maar na mijn pensioen hoop ik daar de helft van het jaar te zitten. Maar dat duurt nog even haha. Ik zit hier goed. Als ik mijn ‘eigen ding’ kan blijven doen ga ik hier nooit meer weg en vier ik mijn pensioen hier op onze Thuishaven”.

Delen