Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

PRIMEUR: Thuishavens ontvangt eerste Seabin in Nederland

 

 

Ruim anderhalf jaar geleden liep Nanke den Daas, directeur van de Thuishavens, twee ‘surfdudes’ uit Australië tegen het lijf tijdens de METS (internationale watersportbeurs in Amsterdam). Pete Ceglinski en Andrew Turtle hadden een drijvende prullenbak ontworpen dat plastic afval in havens en meren opvangt, genaamd de Seabin. Nanke was direct enthousiast over hun verhaal en besloot mee te doen aan hun crowdfunding project.  

De kans is groot dat je het filmpje over de Seabin al eens hebt gezien op internet. De video over de ‘drijvende afvalemmer’ is inmiddels al miljoenen keren bekeken en heeft veel media aandacht gekregen.

Binnen een week hadden de jongens het geld bij elkaar en konden zij starten met de ontwikkeling van de Seabin. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en hebben we nog geen Seabin zien drijven op onze Thuishavens.

Vorige week waren Pete Ceglinski en zijn nieuwe partner Sacha Chapman in Amsterdam, waar zij deelnamen aan een speciaal trainingsprogramma voor start-ups van booking.com. Een mooi moment om even bij te praten en te vragen naar de laatste ontwikkelingen.

Hoe is met jullie?

Pete & Sascha: Het gaat goed, heel goed! We hebben net een bedrag van 350.000 gewonnen met onze pitch voor Booking.com. Met dit bedrag kunnen we onze activiteiten opschalen, vooral op het gebied van personeel. Tot nu toe deden we alles met z’n tweeën!

Na vele ups en downs zitten we nu in de pilot fase. Er liggen nu 6 prototypes van de V5 Seabin in verschillende havens wereldwijd waar ze de komende maanden worden getest. We hopen dat we na de zomer kunnen starten met de verkoop van de Seabin.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Pete & Sascha: We zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met onderzoek en ontwikkeling om het energiegebruik van de Seabin te verlagen. Ons doel is dat we in de toekomst energie uit wind en zon kunnen halen. Dit is veel duurzamer en verlaagt de kosten voor Jachthavens die de Seabin gebruiken.

De eerste versie van de Seabin die we op de markt brengen is geschikt voor drijvende steigers. Perfect voor jullie jachthavens aangezien jullie de steigers van Poralu gebruiken.  

Wat zijn jullie belangrijkste doelstellingen voor dit jaar?

Pete & Sascha: Starten met de productie en distributie van de V5 Seabin. We willen beginnen met het verwijderen van plastic afval en olie in de Marina’s en hiermee impact creëren. Wij hebben educatieve programma’s over plastic vervuiling ontwikkeld voor de jachthavens die straks een Seabin hebben. Het doel is dat zij deze boodschap overbrengen op de jeugd en scholen en daarmee meer bewustwording creëren. Dat is ons uiteindelijke doel, de Seabin is slechts een middel.

Tot slot, wanneer kunnen we de Seabin op onze Thuishavens verwachten?

Pete & Sascha: De voorbereidingen op de productie van de Seabin zijn in volle gang en we verwachten op zeer korte termijn te starten met de ‘commerciële’ verkoop. Jullie waren één van onze eerste fans en daarom behoren tot een selecte groep Jachthavens in Europa die als eerste de Seabin krijgen. We verwachten dat dit in September zal zijn… als alle testen goed gaan natuurlijk ;-)

Meer weten over het Seabin Project

Lees meer

Delen