Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Snoque Deux

Update november 2017

Muiden Pampus Muiden was het laatste weekend van het seizoen, waar we op zaterdag 2 races geroeid hebben. Vrijdagavond met een sloep en een bus volgeladen met koffers en boodschappen kwamen we aan in Muiden. Nadat alles uitgeladen was, aan boord van ons slaapschip gebracht  en de sloep losgekoppeld, was het wachten op het kranen. Gelukkig ging dit allemaal erg snel, dus konden we al snel richting een restaurant waar we een goede bodem konden leggen. Vrijdagavond is nl de avond dat we naar cafe Ome Ko gaan om een pilsje te drinken met een heleboel andere roeiers uit het hele land. Uiteraard lagen de Parels allemaal keurig op tijd op bed, onee toch niet. We lagen met onze Friese vriendinnen op het schip en ook daar was het  het hele weekend erg gezellig. Om 8.00 uur ging de wekker, want om 10.00 uur moesten we achter de startlijn liggen. Wauw de parels zaten vol adrenaline en leken wel Duracellkonijntjes, wat een slagtempo, geen rust in te krijgen. Gelukkig ging de middagrace beter met een mooi tempo. Zelf moest ik ook de heren sturen, wat betekende dat ik in totaal 4 races achter elkaar door moest zonder pauze. Nadat alle Parels gedoucht hadden, togen we naar de feesttent, waar we ook ons herenteam weer zagen. Gezelligheid ten top!!! Dansen, zingen, slap ouwehoeren, apenkooi over de schepen en drijvende weekendtassen…Zoals verwacht hadden we geen prijs, maar dat hadden we al ingecalculeerd en de pret was er niet minder om. Zondag nadat de sloep weer op de trailer stond, gingen we weer richting Bru. Moe, versleten en zonder stem.

 

In april 2018 is de eerstvolgende race weer. Voor nu gaan we zo lang mogelijk door met trainen, nog wat klein onderhoud aan de sloep en riemen, nieuwe stickers en in maart naar Stavoren om de sloep opnieuw te slepen.

Hopelijk vonden jullie de verhalen over onze avonturen leuk om te lezen! Wil je tijdens de winter ook op de hoogte blijven van alle perikelen in de sloeproeiwereld, like dan onze facebookpagina Sloeproeivereniging Snoque Deux. En mocht er iemand zijn die het leuk lijkt om een damesteam te trainen, horen we het graag.

Tot volgend jaar! Groetjes Penny, Parels van BruHallo watersportliefhebbers,

Onze sponsorjachthaven Bruinisse (aka Henk &Simon) vroegen mij om een soort van column te schrijven over alles wat wij als dames sloeproeiteam zoal meemaken. Voor degene die ons nog nooit gezien of gehoord hebben ;-)zal ik ons eerst even voorstellen…..Wij zijn de” Parels van Bru” van sloeproeivereniging Snoque Deux (=trek door maar dan met een bruus/franse inslag) uit Bruinisse. Wij zijn fanatieke dames in de leeftijd van 25 tot zelfs 50 jaar. Sinds een paar jaar roeien wij in een 8-riems kuikensloep, de 8Beaufort. We trainen 1 a 2 x per week op de Oosterschelde of de Grevelingen, afhankelijk van het weer en welke wedstrijden we voor de boeg hebben. We komen voor wedstrijden door heel het land. Plaatsen waar we zoal aan de start verschijnen zijn bijv. Amsterdam, Utrecht, Kortgene, Zwolle, maar ook roeien we in Lemmer, op de Kaag en de Vecht, Muiden en de race der races Harlingen-Terschelling (HT). Na jaren in de 2e klasse te zijn uitgekomen, strijden we dit jaar in de 1e klasse waar we meer tegenstand zullen ondervinden. Dus als we bovenin dit klassement mee willen doen, moeten we flink aan de slag.

Begin februari zijn we weer begonnen met trainen na ca. 2 maanden winterstop. De eerste wedstrijden beginnen nl. al eind maart. En die extra kilootjes van alle heerlijkheden tijdens de decembermaanden moeten er natuurlijk weer af. Dus kilo’s nog moeite wordt er gespaard en wordt er weer volop gehangen aan de takken (riemen) in de kou, regen en behoorlijke woei. Maar wij zijn biquels (ofwel geen watjes) en wij kunnen wel tegen barre weersomstandigheden, de meeste regen valt tenslotte toch naast je! Niet voor niets zijn we gaan trainen, want vorige week zaterdag behaalden wij Parels de 1e prijs in Veere na 12.5 km snoquen met windkracht 4/5. En de Parels zouden de Parels niet zijn, als dit niet uitgebreid gevierd werd. Dus na de prijsuitreiking togen we met onze beker naar cafe ’t Veerhuis in Bru om deze eerste overwinning te vieren met de nodige versnaperingen en trotse Bruenaren. Helaas was Veere geen klassementswedstrijd, maar voor ons een mooie generale voor de wedstrijden die volgen. 8 april gaan we nl. de Utrechtse grachtenrace doen, waar we ca 13km zullen buffelen door de grachten van de Domstad. Spektakel ten top!!!! Spannend want er zullen hier 50 sloepen meedoen, waarvan vele onze directe concurrenten zijn.

Tot snel weer!

Roeigroetjes de Parels van Bru

Penny van den Ouden
Parels on tour

We hebben het druk gehad. Eerst op 8 april de grachtenrace in Utrecht geroeid van ca. 14.5 km. Bij het ochtendgloren in de auto gestapt richting de veilinghaven, aldaar in de bus naar Rhijnauwen vanwaar de start plaatsvond. Ik was die dag jarig en dat mocht volgens de andere pareltjes natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan, iedereen moest het weten (grrrr). De sloep was versierd en ook ik kreeg de nodige slingers omgehangen, die ik “helaas” voor de start alweer kwijt was. Toch niet echt makkelijk als je aan het roer staat in volle concentratie en de slingers vliegen rond je oren ;-)Na een heel stuk natuurgebied kwamen we aan in de grachten, waar het nog krapper was dan anders vanwege pontons die ze daar hebben neergelegd voor werkzaamheden, smal dus en retespannend. De adrenaline vloeide rijkelijk. Botsen tegen andere sloepen, krakende riemen, hier en daar een vloek, verbeten smoeltjes, een duik naar een verloren riem, whhaaaaa wat spannend. Onder begeleiding van  klappende en zingende (lang zal ze leven) supporters op de bruggen, wat ons weer energie gaf, kwamen we de grachten uit voor het laatste saaie, of was het taaie stuk naar de finish. In het zonnetje onder het genot van bier, cola en soezen werd de race besproken en de blaren bekeken, die na zo’n race bijna onvermijdelijk zijn. In de feesttent wachten op de uitslag.  Zou onze concurrentie ook oponthoud gehad hebben in de grachten???? Een mooie 5e plaats en een mooi wattage geroeid. Het bleef nog lang onrustig in Utrecht……..

De week erna stond de boulevardrace in Vlissingen op het programma. Geen geclassificeerde race maar een leuke race om mee te doen en een goede training. Over 6 weken is nl de HT (harlingen-Terschelling) en alle training is meegenomen. Met windkracht 4/5 was deze korte race van 7 km een ware beproeving, beukend tegen de golven met handjes en lijven die nog niet volledig hersteld waren van Utrecht hebben de parels weer het snot voor hun ogen geroeid( zoals wij dat mooi uitdrukken). Op de heenweg van Michiel de Ruyter tot aan het windorgel moesten ze vol aan de riemen hangen met stroom en wind vol tegen. Menig pareltje steunde en kreunde, maar voorbij het keerpunt leken we wel een surfplank en dus snel tijd voor een slokje en een snicker. Binnen no time waren we terug bij Michiel om de laatste km’ers te maken langs de oranjemolen. Met het opbeurende commentaar van mijn kant, dat de HT 5x dit stukje is (gemeen), kwamen we in de jachthaven over de finish. Een verwachtte 2e prijs voor deze inspanning.

Volgende race is op 13 mei in Lemmer, 22 km dobberen door de polder in onze 6-riemer de Parel van Bru.

Roeigroetjes Parels van Bru

Penny van den Ouden
Update 1-6-2017

Poe poe we hebben een drukke tijd achter de rug. Twee wedstrijden in het hoge noorden. Eerst gingen we naar Lemmer, ca 24 km roeien door de polder. Omdat we 2 weken later de HT zouden roeien, besloten we deze race in de Parel te roeien, een goede training voor de monsterrace HT van ca 35 km. De parel is een 6-pers. sloep die wij gebruiken voor de HT, met onze wedstrijdsloep de 8Beaufort kan dit nl niet. We vertrokken met regen uit Bru, dus niemand had zonnebrand gesmeerd. Eenmaal gestart kwam de zon vol door met als gevolg dat menig Pareltje behoorlijk rood zag en niet alleen van de inspanning van 3.5 uur roeien. Ja jullie lezen het goed, deze tobbe gaat niet hard, maar de pareltjes zouden de pareltjes niet zijn om er gewoon vol voor te gaan, wetende dat het lang duurt voordat we die koude klets weer in onze handen hebben. Na het kranen en de prijsuitreiking waar wij tot onze verbazing geen laatste waren, togen we weer richting Bru. Althans eerst moesten we de accu van de auto opladen, deze had het begeven. Gelukkig was er een lief Dikkertje (roeier bij de Dikkertjes) die ons op weg hielp. Eerst maar uurtje rijden voordat we stoppen bij de Mac(traditie), chips, weer deed de auto niks bij wegrijden, weer maar aan de startkabels. Toch veilig thuisgekomen waar de volgende dag een nieuwe accu werd geplaatst.

Na nog een paar rustige trainingen, lees rosé op zee, gingen we op hemelvaartsdag naar Harlingen, spullen in het hotel, biertje op terras bij de eigenaar van onze volgboot, lekker eten met hele club in het hotel om vervolgens de slaap proberen te vatten. Vrijdag de dag van de waarheid, roeien van Harlingen naar Terschelling. In de haven was het bloedheet en windstil, Simon kwam ons nog uitzwaaien en een hart onder de riem steken, wat zeer gewaardeerd werd. Eventjes dachten we superweer voor onze Parel, maar na de haven te hebben verlaten en rond te dobberen op het wad, kwam al snel de wind opzetten met als gevolg ca 30 km flinke golven van opzij. Onze stuurboord dames waren dan ook tot op de onderbroek nat van het zoute water. Maar onze stuurman uit Terschelling, die er elk jaar weer naar uit kijkt om 6 mooie dames te mogen sturen en die nog luisteren ook, hield ons bij de les. In het Schuitegat was de wind minder, echter heel zwaar omdat daar de eb snel komt en alle stromingen bij elkaar komen. Om je een idee te geven, je zou op het wad naast ons op je gemakje mee kunnen lopen en het dan nog winnen. De finish…..eindelijk na  5 uur 13 hoorde we de toeter. Blijdschap alom en de nodige tranen van alle adrenaline die zich een weg naar buiten zocht. De woorden, dit nooit meer, horen we dan ook elk jaar weer… Op naar de mosselkotters uit Bru die ieder jaar de roeiers/sters van Snoque Deux verwelkomen met soep, gebakken vis en welverdiende koude pilsjes. Nadat we ons opgefrist hadden in de huisjes waar we verblijven, togen we naar café Lieman, waar alle Bruenaren bij elkaar komen ofwel de kroeg wordt dan min of meer overgenomen door roeiers/sters en alle supporters en dat zijn er elk jaar heel wat. Na een paar uurtjes slaap, kropen we weer op de fiets om het eiland te verkennen, ondanks de blaren op de billen, handen en onder de armen, gaan we gewoon door. Lunchen op strand en eind van de middag weer naar West om ons in het feestgedruis te storten. Duizenden roeiers op Terschelling, dus je kan je wel voorstellen dat het dringen was in de feesttent. Als je geluk had bleef je droog, zoniet zat je van onder tot boven onder het bier. Zondagochtend vroeg uit bed met of zonder kater, spierpijn en een tas vol wasgoed. De mosselkotters brachten ons weer veilig naar Harlingen met de sloepen in hun kielzog aan een sleeplijn. Ik zeg volgend jaar weer!!!

Volgende races zijn de Kaagrace op 10 juni (Parel) en Zwolse grachtenrace (8Beaufort)op 17 juni.

Penny van den Ouden

Parel van Bru

 Hallo allemaal,

We zijn weer 2 races verder. Op 10 juni deden de Parels de Kaagrace in onze 6-riemer. Waarom niet in de 8Beaufort? Normaalgesproken roeien we deze sloep alleen met de HT, maar dit jaar heeft de HT-commissie besloten dat sloepen die de HT mogen roeien ook 3 wedstrijden naast de HT gestart moeten worden. Pfffff daar zaten we nou niet echt op te wachten. Naast de 8 races die we in de 8Beaufort roeien voor het klassement, moesten we de 3 races in de Parel er dus ook nog tussen gaan passen. Helaas gaat dit ten koste van de races in de 8Beaufort, die we nu maar 6 x kunnen starten. Maar afijn, regels zijn regels dus togen de Parels naar de Kaagrace. Zelf was ik er niet bij (ik moet thuis ook mijn gezicht wel eens laten zien)maar het was een perfecte dag om 15 km over de Kaagse Plassen te roeien. O.l.v. Wilbert (stuurman van roeiploeg Utrecht) gingen de Parels vol gas richting de finish. Na het kranen gingen de Parels uiteraard ons herenteam aanmoedigen die een aparte start hadden na alle damessloepen. Onder het genot van een versnapering en een heerlijk zonnetje was het wachten op de uitslag. Wat een triomph!!!! De Parels waren 3e in de 2e klasse en de heren 1e in hun klasse. Trots als een pauw zat ik thuis deze overwinning mee te vieren.

De week erna Zwolle. Ik ben absoluut geen ochtendmens, maar voor deze race stond de wekker om 5.30 uur. Arrrggghhh!!! Maar ja, je moet er wat voor over hebben…De sloep aangekoppeld en op weg. Mijn 1e keer met de sloep rijden ging alsof ik het al jaren deed, zelfs inparkeren ging best redelijk, al zeg ik het zelf. Bij het kranen in Zwolle kregen we controle van de FSN, je moet nl aan bepaalde eisen voldoen qua materiaal. Wij dachten alles is in orde, zwemvesten check, sleeplijn check etc, maar nee hoor. De touwtjes van de leertjes om de riemen waren niet juist bevestigd. Snapten er niks van, maar de oplossing was zoals zo vaak duct tape. Probleem opgelost. Het is wel ver gezocht vonden wij, want deze regel is om te voorkomen dat je met de touwtjes je riem wel eens vast zou kunnen knopen aan je dol en hier dus voordeel van kan hebben. Wij hebben hier zelfs nog nooit over nagedacht, maar ja regels zijn regels. Na de sloep te hebben ingetuigd nog even om een bakkie, een sanitaire stop en dan wachten op het starten van de race. Die start was voor ons een drama. Gelijk na het startschot kwamen we vast te liggen aan de sloep waar we mee gestart waren. Nadat de riemen uit de knoop waren en luttele minuten verder waren (gelukkig niemand een hersenschudding van over zwaaiende riemen) konden we eindelijk echt weg. Helaas telt elke seconde in het sloeproeien, maar hup, koppie er weer bij en gaan! Ca 14 km door de Zwolse grachten en Zwarte Water. Het was warm, zweten, blaren kweken. Gelukkig kwam die koperen knoeperd niet door tijdens de race. Ook hier stuurde Wilbert ons (we zijn nog steeds op zoek naar een eigen stuurman/vrouw). Na de finish ff uitrusten in de sloep, kranen en lekker een broodje en een pilsje bij de feesttent. Helaas viel onze uitslag tegen, maar de concurrentie was deze race ook groot! Ik bleef samen met nog een Parel een nachtje in Zwolle bij een roeivriendin slapen. Dat is ook het mooie aan deze sport, je gaat er niet alleen uitzien als een bodybuilder, sixpack included (nee hoor grapje)het is ook een hele sociale sport en leert veel mensen kennen. Mooie vriendschappen kunnen hieruit ontstaan. Na een gezellige nacht in Zwolle weer vroeg huiswaarts. O neeeeeee… na mijn akkefietje in Lemmer met de auto, kwamen we er nu bij thuiskomst achter dat de auto waar ik nu mee reedt wel een heel raar geluid maakte. Staat nu bij de garage, hopelijk gaat het meevallen. Er gaat ook bijna geen race voorbij zonder dat er iets gebeurt, maar allee dat houdt het extra spannend zullen we maar denken.

Op 15 juli houden wij onze eigen race in Bru. We zijn druk met de organisatie hiervan, dus willen jullie een race van dichtbij meemaken kom gezellig kijken en aanmoedigen. De start begint om 11.30 uur vanaf de kade bij de feesttent.

Volgende race is de Veersemeersrace in Kortgene op 16 september!!

Tot dan! En een fijne zomer!

Sportieve groetjes Penny van den Ouden

Parels van BruMosselrace en Veersemeersrace

Zo daar zijn we weer. We hebben inmiddels onze eigen race gehad en wat was het een succes. Met bijna 50 sloepen die deelnamen (lees ca 700 roeiers en roeisters +aanhang) was het een drukke, gezellige bedoeling. Het weer zat mee en we hadden dit jaar een jubileum, nl de 10e editie. Na het kranen van alle sloepen, inschrijven, palaver (uitleg voor de stuurlieden) en een bakje koffie in de feesttent gingen de sloepen van start. Miss visserij gaf het startschot en daar gingen de roeiers om ca 12 km te strijden op de Oosterschelde. Alle klassen waren bij de dames en heren vertegenwoordigd. En een strijd was het! Nadat iedereen binnen was en de sloepen weer op de trailers stonden, kregen alle roeiers een heerlijke maaltijd gekookte mosselen. Ook de fysiotherapeuten die er ieder jaar zijn, hadden hun handen vol om de pijnlijke spieren te masseren, want ookal denkt men wel eens makkelijk over onze race(hij is nl maar 12 km) toch is geen jaar hetzelfde ivm het tij, stroming en wind. Na de maaltijd de prijsuitreiking op het grote podium, waar veel publiek aanwezig was. Ook hier was de Miss weer van de partij, begeleid door onze sponsor Henk Gravestein die sinds dit jaar voorzitter is van de SFB. Na een drukke dag konden alle roeiers en roeisters en wijzelf als organisatie ons mengen in het feestgedruis van de Visserijdagen, waar we met menig roeier tot in de late uurtjes hebben gefeest. Het is ieder jaar weer een hele organisatie, overleg met SFB, hulp inschakelen van onze sponsoren, zowel op het water als op de wal. OJW, Padmos en Jachthaven Bruinisse, Bru 17, contact leggen met RWS, Reddingsbrigade, kraanmachinist, mosselmannen en mosselmaaltijd en de vele vrijwilligers die die dag hand en spandiensten verlenen en dan ben ik nog niet op de helft. Maar het is het allemaal waard!!!

Twee weken geleden stond de Veersemeersrace op het programma. We deden hier met 3 sloepen mee. Naast de 8Beaufort en de Guinevere  ging ook de Parel van Bru van start. Na een paar keer te hebben getraind, stapten de krukels (nog nooit geroeid en paar x getraind) in om 14 km op het Veerse meer te bikkelen. Vijf van de zes zijn hierna ook direct afgehaakt, blaren, spierpijn en lang zitten  was toch niet hun ding ;-), maar gelukkig is 1 van de krukels nu omgedoopt tot Parel. De heren gingen linea recta terug naar Bruinisse na de race, maar de Parels uiteraard niet. Wij stonden zoals ieder jaar daar op de camping. Alleen dit jaar tot onze enkels in de slik, maar dat mocht de pret niet drukken.  Voor 1 van onze Pareltjes was het haar eerste race en gelukkig blijft ook zij bij ons gezellige clubje (toch altijd afwachten, een race is toch net ff anders dan een training). Na de race een welverdiende douche en pizza met een biertje. Het thema op het feest was striphelden, dus togen we met onze kaplaarzen, roze cape en roze masker (uiteraard roze) naar de feesttent, waar onze Parel Els nog een uurtje de tent op zijn kop zette met haar stem. Moe maar voldaan togen we naar onze caravans om nog een slaapmutsje te drinken met een paar gezellige mensen. Kortom ondanks dat de uitslag tegenviel ,was het toch een topdag!!

Onze volgende race is op 7 oktober in Amsterdam, waar we ca. 24 km gaan roeien door deze stad. Een zware race, maar ook een mooie race. Je weet nooit wat er gaat gebeuren in de grachten en of er iets vaart om de volgende hoek.

Tot dan!

Penny van den Ouden (Parel van Bru)AMSTERDAMSE GRACHTENRACE  7 OKTOBER.

24 km en een beetje…. Afzien, nat, opstoppingen, eerbetoon, teamspirit. Dit zijn wel de kernwoorden die gelden voor deze race. We gingen al vroeg weg. 7.30 uur stonden het dames en herenteam klaar om te vertrekken naar de hoofdstad. Ondanks het slechte weer hadden we er zin in, onderweg nog een bakje koffie en een ontbijtje met de hele club en weer op weg. In Amsterdam aangekomen in de rij voor het kranen en jawel regen, regen en nog eens regen. Na het kranen moesten we nog een kleine 2 uur wachten tot we konden starten, dus op naar de tent voor koffie en thee en opdrogen maar.

Om 12.13 gingen we van start bij het olympisch stadion, al liep de start niet zo soepel als dat we gewend zijn, togen we richting de Amstel. Om die een stukje op en neer te roeien richting het lozingskanaal om daar weer richting de grachten te gaan. Man, man we hadden alle rondvaartboten tegen, althans zo voelde het. Tegen de kant gedrukt door deze lange gevaartes, aanvaringen met andere sloepen onder de smalle bruggetjes en een jacht waarvan de kapitein in de sluis zijn roer niet recht kon houden. Op de Herengracht brachten alle sloepen de zogenaamde roeiersgroet aan de net overleden burgemeester van Amsterdam.

Een indrukwekkend gezicht en wat een stilte in dat stukje Mokum. Respect!!! Maar we moesten weer verder , ondertussen waren de meiden tot op de onderbroek nat geregend, ik daarentegen had het bloedheet in mijn waadpak en was dan ook niet nat van de regen maar van het zweten. (jaja ook sturen is af en toe topsport)maar vol karakter gingen we richting de finish over de Kostverloren vaart, het laatste taaie stuk. Eindelijk hoorden ze de toeter, dus de finish was nabij en de laatste restjes energie werd aangeboord. Na 3.14 uur het verlossende geluid, zoals je op de foto kan zien was het een zware race. Nog een uur wachten op het kranen, jawel in de regen dus de meiden tot op het bot toe verkleumd, dus snel droge kleding aan. Sommige gingen vanwege de kou in hun lijf naar huis en een paar Parels snelden naar de feesttent om gezellig te socializen. De uitslag was teleurstellend, maar dat weet je nooit echt van te voren tijdens een grachtenrace, want heeft de concurrentie net zoveel oponthoud gehad of zijn ze overal makkelijk doorheen geroeid. Ach ja de Parels zijn normaalgesproken beter op de korte afstanden dus dat betekent dat we in Muiden zeker gaan knallen. Daar roeien we het eerste weekend van november 3 races van 7 km en ronden we het eiland Pampus, als we tenminste ingeloot worden. Dus duimen maar en hopelijk tot na MPM, de afsluiter van het seizoen.

Groetjes Penny van den Ouden

Parels van Bru

Delen